Yvonne Johansson

Vi är en stor mängd 70-plussare som är helt friska, inga sjukdomar, inga mediciner.

Hela vår tillvaro var uppbyggd runt många vänner, många aktiviteter både inom våra träffpunkter och även privata utflykter. De flesta har ingen bil utan åker kommunalt. Hela vår tillvaro tog slut den 12 mars.

Det som varit svårast är att inte kunna ta hand om oss och göra det nödvändigaste, som tex naprapat, kiropraktor, sjukgymnastik, läkare, tandläkare, frisör, fotvård m.m.

Även om vi är friska behöver vi i vår ålder lite extra omvårdnad. Just nu förfaller vi till kropp och själ.

Skulle det inte gå att lösa med att alla får visir, munskydd eller liknande. Bara för att göra det nödvändigaste.

Hjälp med handling fungerar inte för alla. Många har ingen att fråga. Smyger ut ”som en tjuv om natten” till min lilla kvartersbutik. Har handskar och munskydd. Träffar ingen på vägen, ingen i butiken och scannar mina varor själv. Det måste vara OK annars får vi ingen mat!

Alla som har serviceyrken kunde få visir och munskydd.

Visst rör vi på oss så gott vi kan med hemmagympa och promenader. Gå ut i skogen gör vi inte. Många har svårt att gå, onda fötter, yrsel m.m. och med rullator fungerar det inte. Tror inte folkhälsomyndigheten vet hur vi har det.

Testning vore också bra!

Tycker nuvarande situation för 70-plussare är ohållbar i längden. Vi blir skräckslagna när vi hör att det ska komma en ny virus-våg till hösten. Ska vi aldrig få komma ut?

Självklart förstår vi att många har det värre. Förfärligt med alla döda och svårt sjuka, och stackars sjukhuspersonal.

Yvonne Johansson