Teresa Andreasson

Coronans år 2020

Den 1 mars kommer min son och hämtar mig i min lägenhet för att köra mig till hans och hans frus lägenhet i Göteborgs centrum. Den står tom nu eftersom de arbetar hemifrån i sitt hus utanför staden. På grund av smittorisk skall jag bo där ensam ett litet tag (det blev 3 månader!). 

Vad göra där hela dagarna? Måste lägga upp en rutin. 

Alltså varje dag:

Först frukost inför morgonens nyheter på TV med efterföljande sommargympa med Sofia. 

Efter morgonens bestyr sätter jag på min lilla dator (som jag fick med mig hemifrån) och kollar e-post och annat innan jag sätter mig och handarbetar i det ljusa fina vardagsrummet med solen (när den är framme) skinande hela dagen.

Därefter är det dags för dagens promenad. Som tur var så var det oftast soliga dagar, fast kalla ibland i början, men blev varmare efter hand då det hann bli vår under tiden jag bodde där. 

Vart skall jag gå? Ja, utforska okända områden runtomkring. Det blev långa promenader i omgivningarna. Upptäckte att det fanns många gröna naturområden mitt i staden. Gick ibland uppför många olika skogsbackar i närheten och kom fram till flera okända stadsdelar.

Sedan gick jag någon dag till Näckrosdammen, andra dagar till Botaniska Trädgården, Slottsskogen, Trädgårdsföreningen, till Stenpiren och tog färjan över till Lindholmen och promenerade däromkring till Eriksberg, färjan igen till Stenpiren och promenad hem. Flera långa promenader blev det runt i Göteborg som fick mig att närmare lära känna min vackra gröna stad. 

Efter hemkomsten blev det dags för middag och kvällarna förflöt med diverse telefonsamtal, korsordslösande, bokläsning, TV m.m. Ibland hade jag med mina barn och barnbarn  video-överföringar på datorn där vi ibland intog gemensam middag och hade tävlingar och diverse lekar. Mina små barnbarnsbarn och jag kunde då också se varandra och prata och vinka.

Ett par gånger kom en av mina söner och hans fru utanför och vi tog gemensamma promenader och ibland en kaffe eller hamburgare utomhus. De handlade också för mig, men det var så bra för på torget i närheten fanns en fiskkiosk, korvkiosk och en öppen brödaffär där jag kunde handla också. 

När det var mors dag så kom båda mina söner med fruar. Vi möttes utanför Slottsskogen och de bjöd mig på middag på utomhusrestaurangen med stort avstånd till andra gäster. Det var trevligt!

Under denna tid kunde jag tyvärr inte träffa mina barnbarnsbarn, en pojke på 6 år och 2 små tvillingflickor på 1,5 år samt deras mor och far eftersom de har varit förkylda och kunde då inte komma, men vi har sett och vinkat till varandra på mobilen.

Visst var det ensamt ibland, men jag trivdes mycket bra både i den ljusa fina lägenheten och i omgivningarna.

Nu har omständigheterna runt mig ändrats, så jag har flyttat tillbaka hem, men Covid-19 finns fortfarande och vi håller avstånd som tidigare, både inom familjen och bland vänner som jag nu kan träffa utomhus. Och jag har äntligen träffat mina barnbarnsbarn på utomhusplatser.