Sara Johansson

Ingen vanlig influensa !

500 i respirator, 100 avlidna, 1000, 2000, 5000 ? Nya siffror varje dag, men varje vår dör ju många i vanlig influensa, så allvarligt kan det väl ändå inte vara , och många äldre på våra äldreboende ska ju ändå dö, eller ?

Och alla restriktioner, tvätta händerna, hosta i armvecket, det har vi väl alltid gjort ? 

Hålla avstånd !  70 plussarna som ska hålla sig själva i karantän !

Inte blir det så farligt här i Sverige, vårt välorganiserade och förberedda land ? 

Munskydd, visir, ventilator, respirator, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, smittspridning, nedstängning ….Orden surrar i mitt huvud !! 

Plötsligt får ”Coronaviruset” ett ansikte i min närhet !

En sonson får hjärtstopp, räddas av sin svärmor, som kan det här med hjärt-lungräddning, ambulans till sjukhuset, nedsövd i respirator, 32 år gammal !! Men visst var det mest äldre som var i riskzonen?

Först nu förstår jag att det handlat om en pandemin, att en närstående skulle drabbas för att jag skulle förstå allvaret !

Att inte kunna röra sig fritt, att inte få träffa barnbarn och barnbarnsbarn är just nu inte det svåraste. Det svåraste är att veta att så många kämpar för sitt liv, kämpar för att få luft1 Det svåraste är att förstå att bakom var person som avlider fanns en kär anhörig eller nära vän, att bakom varje siffra finns människor som har sorg !

Det svåraste är att tänka på all sjukvårdspersonal ,som kämpar dag och natt för att rädda liv, tills de själva inte orkar längre. 

Coronaviruset är  verkligt!

Jag stannar hemma ! Om jag inte blir smittad, kan jag inte smitta någon annan !

Ett annat barnbarns man smittas, dotterns svåger och svägerska ! Svägerskan på IVA när hon vårdat en svårt sjuk convidpatient !

Efter några veckor i respiratorn vaknar sonsonen upp , delvis förlamad , förvirrad och med talsvårigheter, och med njurar som inte fungerar utan dialys, men läkarna säger att han är ett mirakel: Han lever !!

Detta är inte en vanlig influensa !

Detta är CONVID -19  2020

2020-06-24 Sara Johansson