Margaretha Östling

VÅREN 2020 – Vår bästa Coronavår

Den 25 mars lämnade jag Stockholm med bilen full av packning. Jag skulle åka till min svägerska Barbro i Simrishamn. Bilen måste jag ta då jag inte vågade åka tåg. Eftersom vi är över 80 år och tillhör riskgruppen för Corona skulle vi tillsammans leva i karantän i hennes hus beläget bara 300 m från havet. Hur länge visste vi inte. Jag är aktiv i vår SPF-förening i Mälarhöjden-Hägersten och i och med Corona ställdes alla aktiviteter in.

Vad skulle vi då sysselsatta oss med? Vi är mycket aktiva och rörliga så det var naturligt för oss att vandra på de vackra lederna runt Simrishamn. Den första utflykten gjorde vi redan den 27 mars då vi åkte till Pulken söder om Åhus och tittade på när ca 4.000 tranor dansade. En fantastisk upplevelse! Vi hade matsäck med oss och satte oss vid ett bord vid Yngsjö havsbad där det blåste friskt. Men vi var vinterklädda och njöt trots vinden.

Vi ställde oss naturligtvis frågan hur vi skulle handla hem maten för vi vågade ju inte gå omkring i matbutikerna. Det ordnade sig efter ett samtal med en av butikerna. Vi beställde maten via datorn och dagen efter levererades våra kassar. Alltid fräsch och fin mat!

Den 30 mars ver det alldeles vitt på marken då vi vaknade och det var snöfall under dagen. Fortfarande vinter i Skåne! Jag hade tagit med mig en CD med gympamusik så ett par, tre gånger i veckan hade vi gympa.

I skogen ovanför huset hade vitsipporna slagit ut och man började ana bokskogens ljusa löv och nere vid stranden började backsipporna titta fram.

Den första vandringen ägde rum vid Forse Mölla utanför Rörum. Där gick vi upp på en höjd och tittade ut över Mandelmanns marker. De dagar vi inte ägnade åt vandring jobbade vi i trädgården. Vi ordnade med hallonland, kryddväxter och rabatter. Vi besökte också en handelsträdgård där vi handlade lite växter i när butiken i stort sett var tom på folk.

I slutet på april åkte vi till Haväng och promenerade på Backaleden till Bosarp och på Skåneleden tillbaka. Det var väldigt backigt men otroligt vackert. Matsäcken smakade bra även denna gång. Den 23 april ägde första doppet rum. Barbro kastade sig i havet! Det var kallt, säkert inte mer än 10 gr!

Första veckan i maj åkte vi båda två till Stockholm. Jag hade en del redovisningsarbete som jag måste utföra. Det var också dags för mig att byta vintergarderoben till kläder mer anpassade för värme. Vi gjorde också lite jobb i min trädgård samt träffade våra barn på avstånd.

Tillbaka till Simrishamn promenerade vi utmed havet och lyssnade på näktergalarna som sjöng i kapp. Vi gick också uppe i skogen där vi lyssnade på göken, bofinken och lövsångaren. Ett par dagar hände det att vi åt god lunch i fiskaffärens uteservering. Alltid lika gott.

En kväll i juni åkte vi till Lund och träffade Barbros tre barnbarn i stadsparken, där vi åte en picknick på lite avstånd till varandra.

Vårt hår växte för fullt och behövde ansas. Vi fick en tid på Barbros damfrisering där vi blev klippta av varsin frissa ochh det var bara vi i salongen.

Vi fortsatte våra vandringar och gick från Brösarp både Backaleden och Skåneleden utmed Werkeån där det växte massor med ramslök. På en av vandringarna kom vi till ett stort område fullt av utslagna liljekonvaljer. Där måste vi stanna och njuta av doften. Nu var det ganska varmt i vattnet så vi gick ner och badade både på morgonen och kvällen. Men i slutet av juni var det dags! Då var det fullt med alger i havet. Det var ju typiskt när det var så härligt badväder! Men vinden vände och algerna försvann så småningom.

En dag åkte vi till Gunnarshög där man tillverkar olja från deras rapsodling kallat ”Guldet från Österlen”. I gårdsbutiken köpte vi kallpressad ekologisk matolja av alla de slag, duschkräm, bodylotion, goda chips och även lite god choklad.

Sommaren gick vidare och i början av juli åkte vi båda två till Stockholm och vi bodde tillsammans hos mig i 14 dagar. Även då blev det en hel del trädgårdarbete och vandringar.

Sen var det dags för Barbro att återvända till Simrishamn och vi kunde båda konstatera att detta var den bästa av vårar trots, eller tack vare, Coronan!

Margareta Ösling   Barbro Axelsson