Karin Gustafsson

Corona sommaren 2020.

Denna sommaren 2020 kommer jag att minnas som den tråkigaste av alla och med en delvis inhamrat: Stanna hemma och tvätta händerna, då gör du den största och viktigaste samhällsinsatsen! Likaså ordet inställd!

Just denna uppmaning: Stanna hemma – tar bort alla initiativ också från legitima sysselsättningar. Det är så lätt att uppskjuta till morgondagen! Från att ha varit en aktiv pensionär som deltagit i allt som rört sig i föreningslivet, nu inte vara behövd, eftersom det inte finns något sammanhang att vara behövd i!

Jag känner mig inte instängd, jag kan gå ut och gör det också – utan utestängd från de tillställningar som är inställda!

I mars kom beskedet, inställda studiecirklar som var två st. i veckan, det blir åtta i månaden, + en kyrkans sopplunch och SPF:s månadsmöte = 10 träffar varje mån.

Och hur fyller jag ut denna tid?

Därtill uppmaningen att inte gå ut och handla! Detta vållade inga större bekymmer, släkten ställde upp under hela april, men så löste jag det hela själv. Gick till Coop tidigt som första kund, då var lokalen nästan tom på kunder. Tanken att nu kommer sommaren med gamla och nya aktiviteter – men så blev det inte – alla traditionella tillställningar inställda!

Kulturveckan i maj där föreningsmedlemmar ställde upp oh står för underhållningen – Inställd! Liksom Gökottan på Kristi Himmelfärdsdagen inställd! 

Och Nationaldagens firande i juni blev inställd!

Semestrande turister kom som vanligt, men utlänningar uteblev, och semesterfolket hade inget eller för lite att göra. 

Varje sommar i juli, under onsdagskvällar brukar vara vigda till konserter i vår kyrka där brukar samlas ca 50-60 åhörare detta ställdes in.

Ordet inställd är efter ordet corona nog det mest använda ordet 2020.

Nu i skrivandes stund, i mitten av sept, och med en blick i backspegeln – hur har sommaren varit? Den har gått väldigt fort, kanske därför att det hänt så lite, och inte så mycket att minnas!

Men det viktigaste, jag och släkten har fått vara friska från coronan och andra krämpor. Och visst finns det ljuspunkter efter att ha fått in nya rutiner. Under de dagliga promenaderna efter frukost har jag stannat och utbytt tankar med bara ytliga bekanta, de liksom jag har känt behov att mötas i lite obetydligt skvaller.

Och tack TV för alla repriser ni kört denna sommar! Men för att inte somna under allt Tv-tittande plockade jag fram lite garn och stickor och hunnit färdigställa ett par sockor, alltid kommer det någon till pass!

I maj planterades blommor på balkongen. På Coop inköptes petunior 3 x 10 pek. = 30 st.  och med jord från handelsträdgården har balkongen varit väldigt fin tills augustistormen raserade den vackra blomningen.

Ett fint minne är bröllop till ett barnbarn, vigseln skedde i hemmet med den närmsta släkten, 12 personer närvarande. Allt planerat sedan långt tillbaka med festen förlagd till augusti som tyvärr blev inställd på en oviss framtid.

Den 1 juli återkommande ”sommarloppisen” utanför samhället i Röda korsets regi den blev inte inställd! Där hade jag själv ett finger med i spelet, och många uttryckte sin tacksamhet ”så roligt att något är sig likt sen tidigare”!

Det hela genomfördes i mindre skala, endast fem veckoslut men det ekonomiska resultatet var helt godtagbart.

Nu går vi mot höst och vinter med en het önskan att allt återgår till mera ordnade former. Allt kommer inte att bli detsamma, förhoppningsvis har myndigheterna och också allmänheten lärt något, som lagerhållning och beredskap för det oförutsedda inom olika områden. Det har visat sig att det går att leva på ett annat sätt.

Men jag vill tillbaka till studiecirklarna, att träffas i det lilla formatet, där i kaffepausen avhandlas det mesta utanför dagens ämne och just att träffas betyder ofta mera än det ämne som skall avhandlas.

Karin Gustafsson