Kåre Eriksson

Bekymmerslösa höns i Coronatider 

Vi bor i ett villaområde. Vår granne har sedan ett år tillbaka fyra hönor. Först i år har vi bekantat oss med dessa höns. Häcken mellan våra tomter behövde förnyas. Så i februari blev den kapad jäms med marken.  Därmed blev strövområdet för grannens höns betydligt större än den egna tomten. De har ingen förståelse för Coronaepidemins regler och gränser. Att hålla två meters lucka till oss finns inte. Helst vill de krypa upp i famnen.  

Början av April 2020: Rapport i TV1 anger att 90 människor dör per dag i Covid-19 i Sverige.

Numera är vi familjära med Agda, Hulda, Gullan och Isa.  Agda är elak, Gullan är liten och mobbad, en dvärghöna. Hulda och Isa gör som Agda bestämmer. Agda är hönsgruppens Måns. Hulda och Isa är gruppens Bill och Bull.

Under sommarhalvåret värper dessa höns vars ett ägg per dygn. Äggen är inte vita utan de är färgade och mönstrade. Något som gör att författaren inte äter dessa ägg. Ägg ska vara vita. Gärna ha en kontrollstämpel också. Ja, författaren vet. Det är naturligtvis en oförsvarlig åsikt.

Äggen lägger de i ett rede som deras matmor skapat. Eller, så är det alltså tänkt. Det händer dock undantag från denna regel. Därför syns vår grannfru ofta irra omkring och leta något.

Gullan är alltså mindre än de övriga tre. Hon är hönsgruppens Pelle svanslös. Men hon har naturligtvis ingen svans. Ingen av de andra heller.

Utifrån sett verkar de vara en fridsam grupp. Men så är det inte. De är födda med en fallenhet för avundsjuka och snarstuckenhet. Ser de en av dem hitta något ätbart, är inom kort alla fyra på samma plats och sliter och drar för att vinna kampen om fyndet.

Tiden fördrivs, av de fyra, med att spatsera runt på den egna tomten, och vår. En del av grönytorna väster om våra gårdar besöks också. De söker ständigt ny föda till sina magar.

De är skickliga på att undvika faror. Gatan har de lärt sig att undvika. Men en hök var nära att ta en av dem. Höken slog till från hög höjd. Hönorna kacklade för livet. Med rätta kan jag säga! Matmor som äger hönsen hörde skriken och kacklet och kom springande. Hon kastade resolut en kofta över hök och höna. Den höken angriper inte några hönor mer!

Dessa fåglar känner på sig när vi skall sätta oss på altanen och äta! Då kommer de i högt tempo från olika håll. Ivrigt kacklande. Vi schasar och berättar tålmodigt att de inget skall få. Om våra protester bryr de sig föga! 

En del nya besökare har synts i vårt närområde sedan hönsen kom till. Mitt i natten kring tvåtiden har en stor räv börjat patrullera våra gårdar. Men hönorna är så dags i ett säkert förvar i grannens välbyggda hönshus med tillhörande gård som är som en stor bur. Bur och hus har elektroniskt styrd öppning och stängning. Så hönorna befinner sig i stor trygghet nattetid. Ändå hände det ett drama!

En dag på försommaren, när alla hönor inkommit på kvällen, saknades Gullan trots ivriga sökansträngningar från matmor och grannar. Hon var borta! De närmsta dagarna var det en dämpad stämning bland höns och oss som kände hönsen. Hönorna gick inte ut ur sin bur utan sörjde sin saknade vän.

Dagar gick och många sökte både här och där efter tecken på att hon var uppäten. Inga spår syntes dock. Vi kom fram till att någon stor fågel förmodligen lyckats fånga Gullan och transportera bort henne. Samtal fördes om man skulle hålla en begravning. Men vad är en saknad höna jämfört med dagliga rapporteringen om hur många som dött i Covid-19.

Men så plötsligt efter fyra dygn kommer Gullan springande hem. Hon hade återuppstått! Hönorna kacklade! Matmor gladdes! Även vi grannar gladdes! Coronaregler glömdes och man pratade över staket och häckar utan tanke på två meters lucka. Förmodligen har hon blivit inlåst i någon grannes garage. 

Slutet av maj 2020: Rapport i TV1 anger att 40 människor dör per dag i Covid-19 i Sverige.

Men det kan finnas frestelser som inte går att skydda emot. Författaren har ett larm på sin mobil som går igång klockan nio varje morgon för att påminna mig om att ta medicin. Det ljuder Kuckeliku-kuckeliku-kuckeliku, som upprepas i en halv minut. Då kan man se hönorna stanna i steget, lyfta halsen ett par cm längre än de brukar, lystrande, skrockande. De får något konstigt i blicken. I det ögonblicket kan man nog locka iväg hönsen på vilken farofylld tripp som helst.

Då kanske automatiska lås, burar, kastade tröjor, matmor och vakande grannar inte räcker till. Risken är dock att sensmoralen kan bli att:

En inspelad tupp i en mobil kan väcka heta känslor som lockar en höna att söka sig till faran. Men hittar hon inte något bättre än en mobil lär hon klaga på varan. 

Vi som inte är höns lär oss under pandemiåret 2020 att om du tillhör en riskgrupp är det bättre att vara ensam och frisk än att umgås okritiskt med andra. 

Det gäller att vara smart när smittan är nära, men det är ännu smartare att hålla sig borta.
 

Slutet av Augusti 2020: Rapport i TV1 anger att 3 människor dör per dag i Covid-19 i Sverige.

Kåre i Bålsta