Coronans år 2020.
Dec. 2019. Första gången vi fick höra om Coronan, flygbolag stoppade resor till och från Kina. Statsministern säger att beredskapen är god, frugan och jag litade inte riktigt på honom så vi vaccinerade oss mot lunginflammation. Det kanske inte hjälper mot Coronan men det kan i alla fall inte skada när det sas att viruset skulle angripa lungorna.
Feb. 2020. Sportlov. Frugan har son och barnbarn på Gotland, som vanligt reser vi dit på lovet.
Mars. 2020. Höjer folkhälsomyndigheten risknivån för smittspridning i Sverige. Som 70+ så tillhör vi riskgrupp. Inga fler Gotlandsresor så länge pandemin pågår. Vi brukar göra 3 resor om året.
Mars. 2020. Jag är medlem i en bridgeklubb. På tisdagarna spelar jag bridge med pensionärerna och torsdagar spel på klubben, de flesta är 70+ alltså riskgrupp. Allt spel upphör, när verksamheten kan starta igen, ingen som vet.
Nu börjar även livet i karantän. Det påverkar inte vårt liv så mycket då ekonomin inte tillåter fler resor eller utflykter än de 3 Gotlandsresorna.
Första problemet som uppstår i karantän är handeln. Vi har inga anhöriga eller grannar som kan hjälpa oss handla eller uträtta andra ärenden. Vi provade Linas matkasse, var ok, inget fel på den maten men det tog bort ett av våra få nöjen som är att planera helgens middagar. Matkassen blev bara en gång.
Ica butiken där vi bor ändrade tid för öppnande, de öppnar numera kl.06.00 då är det tänkt att det skall vara färre kunder och då blir det inte så trångt när vi kommer som är i riskgrupp och mycket enklare att hålla avstånden till andra personer på 2 meter.
Vi handlar numera måndagar kl. 06.00 vid behov och helghandeln på torsdagar kl. 06.00. Det har blivit en av veckans höjdpunkter, vi köper nämligen nygräddade frukostfrallor vid dessa tillfällen. En av få ljuspunkter i karantänlivet.
Dagarna i karantän kom att se ut som följer.
Det är ingen skillnad på helg eller vardag, samma rutin.
05.30 Går vi upp på måndagar om vi skall handla. Torsdagar går vi alltid upp vid den tiden för att åka och handla.
06.30 + – 15minuter. Brukar vi gå upp övriga dagar i veckan, vi äter frukost, läser morgontidningen samt tittat på morgonprogrammen på Tv.
09.15 Ser vi alltid ett mattips från någon kock på Tv 4, det håller på 15 minuter.
09.30 Dags för motion. Det kan vara löpband, promenad vid stranden eller en promenad genom staden men givetvis så tänker vi på avstånden om 2 meter. Vid den här tiden på dagen har vi säkert tvättat händerna ordentligt 2 gånger. När vi är ute i samhället har vi alltid med skyddshandskar i fickan som vi kan ta på om vi skall röra något.
12,00.– 13,00 Dusch samt lunch. På helgerna är lunchen utbytt mot en fruktstund.
Eftermiddagen blir det att läsa en bra bok. Framställa datakonst eller att skriva på en bok som jag skall försöka ge ut. Så länge som bridgeklubben är stängd blir det att spela på internet, inte det samma som att spela på klubben men svårighetsgraden är ungefär densamma. Men den sociala biten saknas när man spelar med och mot datorer.
14,00 Då försöker vi titta på sändningarna från folkhälsomyndigheten. Där måste jag medge att vi börjar tvivla på att Sverige är på rätt väg när så många äldre avlider.
15,00 Dags för en kopp kaffe, intas på balkongen och där har vi lite tur, det har nämligen blivit inglasad balkong till på lägenheten detta år. Det har blivit mycket balkong häng i år.
17,00-18,00. På helgen middag i veckan blir det fruktstund.
22,00-23,00 Går vi till sängs, kan bli något senare om det är någon bra film på tv som vi tittar på.
Som det ser ut idag så kan vi inte se något problem med att fortsätta på detta vis i flera månader till. Men det skall medges, det börjar bli jävligt långtråkigt. Inget vi kan påverka så det blir bara att gilla läget men självklart har även vi några tunga dagar ibland, tack och lov så har vi inte haft det samtidigt så då har vi möjlighet att stötta varann.
Visst ser Corona livet tråkigt ut men det viktigaste är att försöka överleva även när man befinner sig i en riskgrupp.
Birgitta och Jan Nothwarp
Skrivet av Jan Nothwarp