Hanna-Maija Bergman

CORONANS ÅR 2020

Författare: Hanna-Maija Bergman

Coronans påverkan i mitt liv/Den glada kappan

Som alltid när kriser uppkommer i livet, ger det mig energi och kreativitet.

Även nu i coronatider som 70-plusperson. Isolerad? Ack nej! Jag älskar att flanera i Stockholm, där jag bor. Vidare måste jag erkänna att jag inte gillar lovordade ensamma naturpromenader. Det har en bakgrund. Som ung mamma blev jag på väg från bussen till mitt hem, en stuga i skogen, jagad en sen kväll i mörkret på en skogsstig. Jag hade min 3-månaders son i barnvagn. Steg hördes bakom mig, kvistar knastrade och ett flåsande. Desperat drog jag vagnen över stock och sten. Hörde att förföljaren föll och skrek ”Jävlar”!

Jag hann dessbättre in med sonen. Ringde polisen och anmälde förföljandet. ”Äsch, det var väl ett fyllo” sa polisen. ”Ni kommer väl inte förrän jag ligger med halsen avskuren” replikerade jag med min bästa dramaqueen-stämma. Polisen avslutade samtalet. Men sedan dess har jag undvikit ensamma naturpromenader. Asfalt och neonljus är min melodi. Och skyltfönster.  Att jag senare i livet som vuxenstuderande, ensamstående förälder utbildade mig till åklagare kanske var en effekt av händelsen. Men det är en annan historia. Oj, vad var det jag skulle berätta? Till saken.

Under mina långpromenader mellan Odenplan där jag bor och Gamla Stans klädbutiker, hittade jag häromveckan en kappa som gjorde mig upplivad och glad. Den är figursydd och har ett mönster av färgglada porträtt på vit botten. Picasso-kappan, kallade säljaren den. Som amatörkonstnär var det ytterligare ett plus för mig. Jag blev omedelbart förälskad i kappan. Och den satt som gjuten på mig. Klart jag köpte den. Varje dag gör den mig lycklig.

Häromdagen promenerade jag med maken på Söder i Stockholm. ”Hallå” hörde jag bakom mig. En kortklippt, liten kvinna hojtade och fortsatte ”Ursäkta, var har du köpt den där kappan? Den är så fin” Jag berättade. Hörde att hon talade med finskt idiom. Det visade sig att hon var från Finland, liksom jag. Och vi var båda amatörkonstnärer.

Ett livligt samtal utspann sig. Hon fick mitt telefonnummer.

Jag har fått en ny vän.

För övrigt njuter jag av att helt legalt få sitta inomhus i soffan och streama filmer och serier samt läsa böcker. Förr i mitt liv har jag ibland häcklats för innesittande och faibless för filmer, TV och böcker. Men nu kan jag med gott samvete ägna mig åt dessa intressen,

Många aktiviteter hindras inte av coronan. Maken och jag har flera gemensamma intressen. Vi målar, vi dansar Zumba, vi tar sånglektioner. Dessutom träffar vi släkt och vänner. Vi går ut och äter då och då. Ibland gå vi på bio. Jag är också med i några tantgäng. Alla aktiviteter bedrivs förstås coronaavstånd. 

Minus: Inte kunnat träffa barn och barnbarn som bor utomlands. Inte sett dem sedan julen 2019

Men plus: Att titta och tala med dem via internet. Och ett barn, ett barnbarn och två barnbarnsbarn samt ett bonusbarn finns i Sverige.

Minus: Fått ställa in tre resor: Till Malta, till Gardasjön och till Kreta

Men plus: Vi har fått pengarna tillbaka och kan använda dem för annat som är uppiggande

Slutligen: Mina drömmar om att skriva en bok kanske börjar här.  

Stockholm 2020-09-26

Hanna-Maija Bergman