Gunnel Cederquist

Om tanke – Omtanke…

”Vill bara börja med att slå fast att ordet omtanke, är ett av de finaste jag vet. Om det sedan skulle visa sig vara något jag möter hos dig, så är du min vän”.

Jag läste de här fina orden ”någonstans” – kommer inte ihåg var och det spelar mindre roll eller hur? Den här korta meningen väckte i alla fall känslor och nyfikenhet hos mig, hur är och fungerar min omtanke? Att visa omtanke är ett sätt att visa att jag bryr mig om och så tror jag att de flesta av oss kan hålla med om. 

Men vad innebär då att ”bry sig om”? För mig känns det naturligt att bry mig om det som kommer till mig, det jag ser och upplever och det som en annan person berättar i förtroende. Ofta känns det positivt att bry mig om, men ibland kan det kännas lite betungande och jag har svårt att lämna min tanke som finns i just ”omtanken”. Någon enstaka gång har jag helt enkelt insett att min omtanke inte är bra för den det gäller eller för mig. Det är också en viktig sak att vara medveten om vad som sker genom mitt sätt att engagera mig. Att visa äkta omtanke gentemot varandra är inte enbart ett utmärkt sätt att få både den omtänksamme och den ”omtänkta” att må bra i stunden. Det är ett av de verkningsfullaste sätten att bygga en kultur i grupper och organisationer som präglas av trygghet och kärlek. Säkert har du mer än en gång upplevt vad en kärleksfull omtanke betyder! 

När jag skriver den meningen tänker jag på oss här och nu! För att känna mig trygg att framföra mina tankar behöver jag en varm omtanke från er. Den omtanken gör mig gott och jag kan känna glädje och trygghet att ”bara vara” i den här stunden.

Omtankens betydelse är hänsyn och omsorg och synonymer till ordet är bl a att bry sig, hänsynsfullhet och omtänksamhet. Det ger mig och oss alla en fin möjlighet att visa vad vi känner i alla livets händelser. Vi har säkert alla fått uppleva att någon visat oss en varm kärleksfull omtanke! Den känslan kommer vi ihåg länge, kanske glömmer vi den aldrig och den väcks på nytt när vi tänker på stunden när vi upplevde den. 

En kort liten vänskapshistoria: Som present målade en vän en tavla av ett vackert grönskande blåbärsris, men med ett enda blåbär. Hon skrev som hälsning: ”Du får mitt enda blåbär – Kram!”  Det tycker jag visar en inneboende otroligt fin och varm omtanke! 

Så vill jag avsluta med några egna diktrader:

Att finnas för varandra på livets långa väg

Det är en gåva vi fått att förvalta

Den gör oss alla väl

Att glädje och sorg få dela

Då kan allt vi tänker och känner bara bli rätt

Du får också veta att det du gör 

Det gör du på ditt allra bästa sätt!

Bildresultat för visa omtanke
Bildresultat för bilder hjärtan gratis