En frisk och pigg snart 80-årig tant!

ENSAM I SPANIEN MED CORONA  

Jag åt ägg, yoghurt och drack kaffe. Läste den spanska dagstidningen. Spaniens  dödssiffror i Corona började stiga kraftigt i mars/april 2020. Utegångsförbud utan att ha  ett ärende skulle snart gälla i hela Spanien. De spanska tuffa Corona-reglerna som kom  måste följas. Annars kunde det bli böter. Corona-pandemin började bre ut sig i Europa  och spanska Torrevieja! 

Ska jag bli orolig nu? Mitt flyg hem till Sverige i början av april avbokades av  flygbolaget! Inga flyg till Sverige var aktuella på ett bra tag. Ingen katastrof. Jag har aldrig  städat, putsat och rensat så mycket som nu i min spanska lilla lägenhet!   Hemma i Sverige dog min bästa väninna under påsken. En annan god vän dog i maj.  Båda i Covid-19. Ytterligare en vän fick en stroke. Ett av mina barn fick Corona men  klarade sig någorlunda. Jag mådde inte bra att få denna information. Funderade på  framtiden och att vara ensam utomlands. För hur länge?  

 Den spanska centralregeringen och hälsovårdsministern samt regionalstyret  informerade befolkningen om aktuella regler. Besluten om att hålla avstånd på ca 2  meter, använda munskydd, sprita händer och använda engångshandskar i matvarubutiker  följdes villkorslöst. Det var helt ok att tanka bilen, skaffa medicin och ta ut pengar.  Hunden fick också rastas, men bara i närområdet. Madrid var värst drabbat av  smittspridningen så invånarna där fick inte åka till andra delar i landet. Vid denna tid  varierade dödstalen stort mellan olika områden, men i augusti låg dödstalen runt femtio i  Torrevieja. Vår bostadsrättsförening desinficerade löpande vår fastighet mot  smittspridning och kackerlackor! 

 Läste också om de svenska rekommenderade hälsoråden. Resonemangen om att  använda eller inte munskydd och hur många meter bort betydde rekommendationen ”att  hålla avstånd”? Chattade med vänner och familj hur de upplevde sin situation i Sverige.  Bara en lite svårare influensa snackades det om. I Spanien mådde jag bra trots att jag  läste om de mycket höga dödssiffrorna i Covid-19 på försommaren.  

 Isolering gör folk pratsjuka. När Guardia Civil, spanska polisen, en dag dök upp efter  rondellen och stoppade mig i bilen för att kontrollera körkort och bostadsadress fick jag  chansen att prata lite spanska en stund. Jag hade inte smitit ut från Madrid!  Likaså fick jag en pratstund med Guardia Civil en annan dag när jag var på väg till ett apotek.  Solen gassade och jag njöt av en längre promenad när jag stoppades. På frågan varför jag inte  besökte apoteket som låg en kilometer närmare min bostad fick jag förklara på enkel spanska att  apoteket som ligger längre bort är duktiga på engelska. Tänk att jag fann mig så snabbt!   Under påsken besöktes min lokala matvarubutik av militär och Guardia Civil.  Vältränade och smärta gossar. Uppträdde civiliserat och respektfullt. Tysta och lugna  lämnade de sina bilar för att kontrollera köerna in till butiken. Antalet kunder inne i butiken  fick inte bli för många. När en kund gick ut fick nästa i kön gå in. Folk hindrades också  från att hamstra varor. Dessa killar hade övertaget så denna gång var det bäst att inget  säga! 

 Varje kväll klockan åtta klappade grannarna i händerna från balkonger och hus. Några var  duktiga i sång men bra på att slamra med kastruller. Vi pratade också lite mellan balkongerna. En  varm och deltagande gest från oss för att hedra alla inom sjukvården som under lång tid slet ont.

Fyra faser öppnar i Valenciaområdet. I början av maj och 14 dagar framåt, dvs Fas 0,  fick jag lov att motionera och promenera längre än en kilometer. Härligt! Dock inte i  grupp. Kunde också boka tid, cita previa, hos frisör och advokat. Munskydd var  obligatoriskt i allmänna lokaler. 

 I mitten av maj, dvs Fas 1, öppnade större butiker, som t ex franska Carrefour.  Fas 2 började den 1 juni. Restaurangerna och kaféerna öppnade för servering med ca  2 meters avstånd mellan borden. Max 10 personer fick träffas samtidigt. Två i samma  hushåll fick nu åka i familjebilen (tidigare bara bilföraren) men munskydd gällde för båda.   Fas 3 i mitten av juni gällde fram till runt midsommar. Nattklubbar och sporthallar  öppnade sina dörrar, liksom golfbanorna, för ivriga utövare. Värmen mellan 30-40  plusgrader hade kommit. Den vackra fågelsången jag njutit av under flera månader  ersattes av trafikbuller, glädje och glam av människor ända fram på småtimmarna.  Alltså, fullt ös igen i turistparadiset! 

 Inför öppnandet av Spaniens gränser den 21 juni för utländsk och inhemsk turism  desinficerades lekplatser, gator och allmänna platser i vårt bostadskvarter. Badstränderna  stod klara med blå repmarkeringar för att hålla 2 meters avstånd i sanden. Kontrollen  gjordes av många badvakter. De populära marknaderna patrullerades av lokalpolisen och  handlarna kunde tjäna lite pengar igen. Gratis handsprit väntade innan inträde på  marknaden. Sjukhuspersonal och ambulans stod beredda utanför. Gratis munskydd  delades ut om någon åkte med lokalbussen. 

Fin omsorg om medmänniskorna! 

En väckarklocka för mig. Med bara förskräckelsen kom jag hem till Sverige i slutet av  augusti 2020. I ett proppfullt flygplan. Inga markerade avstånd mellan flygresenärerna!  Bara munskydd. Satte mig själv i karantän 14 dagar direkt efter hemkomst!  Under mina månader, som ofrivilligt blev sju i Spanien, känner jag idag större trygghet  med Spaniens regelverk än med de svenska Corona-rekommendationerna.   Inget snack om ålder i Spanien! Folk behandlades lika medan Corona-viruset härjade.  Även om du var i skolåldern, arbetade eller tillhörde de äldre togs stor hänsyn till  varandra. Saknar en större beslutsamhet i Sverige. Som ensam i Spanien upplevde jag de  tuffa reglerna och instruktionerna som trygga.  

En frisk och pigg snart 80-årig tant!