Christer Helmersson

Coronans År 2020.

Kunde vi väl aldrig tro….

Trivseldans i Brännö med Cedrix orkester söndagen den 8 mars 2020. En sån där kväll jag längtat efter , lagom mycket dansande ca 160 personer och en mycket bra orkester ,  med varierad foxtrot och bugg. Som pensionär är detta med dans ett utmärkt sätt att hålla sig i form och trevlig social kontakt med likasinnade damer och herrar. Normalt sett dansar jag och min fru 1 ggr i veckan men ibland blir det både två och tre ggr. Tidigare åkte vi upp till Malung och Dansbandsveckan vecka 29 och Ekebofestivalen i Munka Ljungby.

Det som gör allt trivsamt är välarrangerade danskvällar med fika och dansanta deltagare som tycker om att dansa. När vi kommit upp i min ålder över 65 år ,  finns det knappt några nippertippor med botox för rynkborttagning bland damerna och  några enstaka färgar håret för att behålla ungdomens skönhet men det förekommer sparsamt. Tycker det är charmigt med grått hår på damerna och livserfarna rynkor i pannan och kinderna.

Under kvällen och vid kaffepausen pratade vi om kommande danser och vilka vi skulle åka på. En kväll brukar hålla på i 4 timmar med en halvtimmas paus. Nu var det halva tiden kvar och under dansen brukar jag prata lite smått , om den dam jag dansar med vill. Blir mycket barnbarn , väder , bilar , musik  och var vi dansar någonstans.

Då jag är väldigt försiktig av mig så det blir damerna som börjar och styr samtalen. Den jag fick dansade med nu , var en mörkhårig välklädd kvinna och dansen stämde bra för oss. Det är alltid lite pirrigt med en ny bekantskap innan man kommer igång , så man ser att det fungerar någorlunda. Ibland händer det att man inte passar ihop , då gäller det för båda , att göra det bästa av situationen.

Nu började min dam att prata om något som hänt i Wuhan Kina i januari 2020 och som ev. kunde bli en influensaliknande sjukdom och spridas över världen. Wuhan är en stad med 11 miljoner invånare och avståndet till Sverige är fågelvägen ca 640 mil. Själv var jag inte så väl uppdaterad om detta men vi tyckte väl att avståndet mellan Brännö , strax utanför Kinnared i Halland  och Wuhan i Kina , var tillräckligt långt så vi inte  behövde oroa oss så mycket. Rätt om det kom på detta hållet så influensa kände vi till sen tidigare och visst var det hängigt när man blev sjuk men det gick ju över ganska snabbt.

Danskvällen var slut och vi pratade med våra vänner vid fikabordet. Några skulle dansa i Bredaryd på torsdagen men vi stod över , Älvsered på lördagen passade oss bättre och mitt vänsterknä som hade blivit överansträngt , behövde vila. I bilen hem var det lite tal om den ev kommande influensan och om det kunde påverka våra danser  men inte mycket.

Veckan som kom därefter , vände upp och ner på det mesta för våra danskvällar. Bredaryd genomförde sin dans med något mindre folk och sen blev det bara:

Inställt !

Var man tittade så var det samma sak , Älvsered ställde in , Rydaholm , Värnamo och Sävsjö likaså. Tittade man på Danslogen var det likadant. Nu hade jag en liten förhoppning om att detta skulle bli kortvarigt men de tankarna fick jag snart överge.

Nu var det inte bara dansen som drabbades , våra trevliga månadsmöte i Bredaryds PRO blev inställda , kyrkan fick ändra om med utomhusgudstjänster , mina måndagsförmiddagar på Gnosjö Hjälper tog också slut. Våra hjälpsändningar till Lettland blev inställda på obestämd tid.

Inte kunde vi ana detta när vi åkte från Brännö på kvällen. Nu är ju dansen en liten överkomlig del i det hela men visst märks det i midjan att jag inte får motion regelbundet. Nu får jag vara glad att ingen närstående insjuknat och lämnat oss i denna Covid – 19. Kanske blir det som vanligt till våren 2021, för nu saknar jag mötet med våra dansvänner och samvaron på danskvällarna.

Christer Helmersson