Britt Erici

”Corononans år 2020”

”Corinna, Corinna” ljöd det från den populära orkestern i Folkets Hussalen i den lila bruksorten en onsdag i mars. Frivilliga krafter inom PRO hade ordnat en trevlig och uppskattad danskväll igen. Kl. 17.00 varje onsdag såg medlemmarna fram emot att träffas i lokalen, dansa till riktigt bra spelmän, få kaffe och god macka, vinna något på de köpta lotterna och ev. hitta sin käresta. Men vad man inte visste, när man dansade till ”Diana”, ”Lilla söta fräken” och ”California Blue” var att detta var sista kvällen på länge. Gamla godingen ”Corinna, Corinna” döptes om av en kompis till ”Corona, Corona”. Tangolåtarna ”Det var på Capri vi mötte varandra” och ”Min älskling, du är som en ros” klingade ut för en lång tid framåt. Bugglåtarna ”Rock Around the Clock” och en del Elvis Presley- låtar skulle inte dansas till på länge. Kavaljererna får nu vila, för på dansgolvet blev de helt utslitna. Damerna var i överläge och de stackars karlarna hade inte en chans att komma undan, då den nya trenden är, att damerna mestadels bjuder upp.

Man saknar verkligen danskvällarna med dess fantastiska musik och trevliga publik. Men att promenera i naturen har blivit en mycket populär ersättare. Mycket frisk luft och att återupptäcka naturen har hänt. Att hålla avstånd och bara coronakramar är på modet just nu. Mina barnbarn hälsar numera på coronavis. Dem kan man bl.a träffa ute i skogen och på badplatser. De kan bada i timmar, då ingen energi fattas. Det soliga vädret har dessutom främjat simkunnigheten. 

Telefonerna har gått varma, så man tänker mycket mer på varandra, då man inte alltid kan ses. Kaffetåren tas numera ofta ute i det gröna med någon älskad vän. 

Bra samarbete har inletts med livsmedelsaffärerna. Antingen skickas matvaror hem eller ibland får man t.o.m. gå och handla mat, innan respektive affär har öppnat.

Läskunnigheten har ökat. Biblioteken lånar ut böcker och talböcker som aldrig förr. Prenumerationer på tidningar och tidskrifter har sin guldålder. Tv:n har också varit en vän i nöden. Sofias gymnastikprogram har lett till smidigare kroppar. Med enkla medel kan hon få barn och seniorer att utföra nyttiga och rörliga övningar. Den australiska serien ”Hemma igen” har lett till ökat tittarantal. ”Här har du ditt liv” är ännu ett populärt reprisprogram. 

Den vackra svenska sommaren är snart ett minne blott. Ibland  går tiden långsamt, men plötsligt är juni, juli och augusti bortflugna. Man vet inte hur länge coronan ska pågå. Därför förstår man fångar, som ej fått tidsbestämt straff. Får vi redan i oktober, november börja med körsång och gymnastik i gemenskap med andra? Eller föras ut på dansgolvet med en dansant kavaljer till den gamla hitlåten Corinna, Corinna och slippa den förhatliga Corona, Corona.

Danstokig Britt Erici