Annmargrete Persson

Coronas år 2020

Redan i julhelgen 2019 blev vi upplysta och uppmanade av vår yngsta samhällsvetande och omvärldsanalyserande dotter om att ett farligt virus var på väg från Kina och att vi skulle se till att vi hade mediciner, sjukbandage, mat i frysen och all annan skafferilivsmedel hemma.

Eftersom vi bor långt ifrån köpcentrum så är vi vana vid att ha ett lager av allt hemma, men nu fylldes det på med det lilla extra.

Tisdagen den 31 januari 2020 upptäcktes det första Covid-19 fallet i Jönköping. Den smittade personen hade varit i Wuhan-provinsen i Kina.

Äldsta dottern som bor och arbetar i Bryssel kommer hem via Kastrup för en kort visit och dagen efter, den 1 februari då tar vi tåget till Köpenhamn och besöker där en stor handarbetsutställning. Sedan blir det en mindre promenad på Ströget och fika på ett café, där dottern råkar svälja en bit av en svart plastgaffel. Vi letar upp en liten matbutik och köper en burk sparris som får linda in plastbiten i hennes mage. Tillbaka i Sverige besöker vi syjuntemedlemmar på Limhamn, där damer från Bryssel och Sverige träffades, åt gott och hade det trevligt och gemytligt.

Oron för Corona spred sig och eskalerade efter vecka 8 då en stor del svenskar varit i Italien på sportlov och just dit hade smittan spridit sig. Enligt massmedia, onsdagen 26 februari så hade antalet Covid-19 sjuka minskat i Kina, men istället spreds smittan med stor hastighet över Italien, Iran och Sydkorea. Samma dag har PRO-Västre Jär sitt sista månadsmöte under lång tid framöver på grund av Covid-19. Till medlemmarna delar jag ut inbjudan och pratar mig varm inför barnbarnets gratis Välgörenhetskonsert framöver.

Tisdagen den 3 mars 2020 konstateras det första Covid-19 fallet i Skåne och det är en person som bor på ett studentboende i Lund och som har varit på resa i Norra Italien.

Den 11 mars 2020 arrangerar ett av våra fem barnbarn en Välgörenhetskonsert i Parken, vilken är hennes examensarbete inför studenten den 12 juni. Många av PRO-Västre Järs pensionärer kom till konserten vilket gladde både mig och många andra! Inträdet var gratis och det var nuvarande och gamla elever på Estet-musik programmet som uppträdde. Lotter- och annan försäljning inbringade över sextusen kronor som sattes in på UNICEFs konto.

Samma dag klassa Coronavirusutbrottet som en pandemi. Den sprids över hela eller stora delar av världen. Det första svenska dödsfallet uppges. Sammankomster med fler än 500 deltagare förbjuds. Konserter och idrottsevenemang ställs in.

Den 12 mars 2020 inför Region Skåne besöksförbud på sjukhusen och den 13 mars stängs Söderslättshallen i Trelleborg. WHO uppger att pandemin har sitt epicentrum i Europa.

Jag och min make som båda har en kamratcirkel i släktforskning på ABF för PRO-Västre Järs pensionärer, beslutar oss för att ställa in de två sista cirklarna på ABF med anledning av Covid-19. Deltagarna får forska hemma och de kan ringa oss vid behov av hjälp, vilket de meddelas via mejl och sms.

Den 14 mars stänger Danmark sina gränser med anledning av Covid-19 viruset. Endast utländska medborgare som arbetar i Danmark släpps in.

I mitten på mars månad stängs skolorna i Bryssel och vår äldsta dotter som är lärare på Europaskolan får undervisa nioåringarna hemifrån via datorn. De har mycket hårdare krav på medborgarna i Belgien än vad vi har det i Sverige. Jag får tips om att där nere sätter de ut nallar i fönstren så att de som är ute och promenerar kan räkna nallar. Genast placerar jag tre nallar i en del av mina fönster.

Dagligen i mars kommer det nya restriktioner. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 70+ pensionärer att hålla sig inomhus bl.a.

I början på april blir maken kallad till en PET-röntgen i Malmö! Kan det verkligen vara rätt i dessa tider? Jo, så var det! Istället för sjukresa så ställer jag upp som chaufför till sjukhuset i Malmö där det är väldigt lätt att parkera. Vi blev mycket förvånade av att ingen personal bar ansikts- eller munskydd. Såg bara en kvinna som också skulle röntgas och hon hade dolt hela sitt ansikte med scarfsar + solglasögon. Där går man hemma och får den uppfattningen att alla på sjukhuset har dolda ansikten och att de har det så svårt med sina masker som spänner. Men, verkligheten var en helt annan! Resultatet från undersökningen blev mycket positiv, eftersom ingen ny cancer syntes till efter operationen för 2,5 år sedan! (Trots att det blev nej tack till cellgifter!)

I köket har jag gjort en Corona dörr. En bild har jag kopierat från nätet och resten är urklipp från Sydsvenskan där tecknaren RIBER delar med sig av sina ironiska bilder. (foto bifogas)

PRO-Västre Järs hemsidesansvariga går ut med ett anrop om att de vill ha in berättelser under vinjetten ”Vad gör du nu”. Jag fotograferar och skriver två bidrag. Det ena om ”Vägen till stranden” och det andra om ”Herrestads begonier”, som jag skickar in och de blir publicerade.

En kort tid därefter byter hela PRO hemsidor och ansvariga blir inte utbildade, vilket är en mycket stor miss i våra Karantäntider! Varför byta hemsida just nu??

Den 12 juni 2020 har 4854 personer i Sverige avlidit i Covid-19. 

Vårt barnbarn fyller 19 år och tar studenten samma dag, med endast två anhöriga på skolgården. Sedan blir det fest i ett större tält där en egen karantänhörna har gjorts till farmor och farfar.

Annmargretes corona-dörr
Annmargretes coronadörr


Nedtecknat av:
Annmargrete Persson